13.03.2014

Kardeşler arasında uyum nasıl sağlanır?

İkinci oğlumla hamile kaldığımda herhalde her anne gibi bazı konuları düşünmeye başladım. Büyük oğlumu kardeşine nasıl alıştırırım? Birbirilerini kıskanacaklar? Bunu nasıl önleyeceğim? Pedagog ve psikologların bu konudaki tavsiyeleri aynı. Eşimle ben elimizden geldiği kadarıyla bunlara uymaya çalıştık. Oğullarım şuanda 3,5 ve 5 yaşındalar ve şimdiye kadar büyük sorunlar yaşamadık. Peki, uzmanlar ne diyor?

Her şeyden önce iki oğlum arasındaki yaş farkı oldukça uygun. Yaşı büyük olan oğlum henüz 14 aylıkken kardeşi dünyaya geldiğinde kendisi bebeklikten zaten yeni çıkmıştı. Buna rağmen ünlü pedagog ve çocuk psikoloğu, bireysellik teorisinin savunucusu ve bugünkü çocuk gelişiminin öncüsü Dreikurs ilk doğan çocukların temel davranışları olarak tarif ettiği karakter özellikleri büyük oğlumda görüyorum. Rudolf Dreikurs (1897 Viyana – 1972 Şikago) ilk doğan çocukların kardeşlerinden 5 yaş daha az fark olunca, kardeşlik olayını nasıl atlattığına bakılmaksızın çoğunlukla belli davranışları sergilediğini söylemişti; değişikliği sevmezler, her şey plana göre olmalı. Sorumluluk almayı seviyorlar. Kardeşlerinden daha fazla otoriter yaklaşıma açıklar ve kendileri de otoriter davranırlar.
Kardeşlerin arasındaki kıskançlığı körüklememek için iki çocuğun kendi özellikleri ve yetenekleri olan birer birey olarak davranmamız çok önemli. İki kardeş birbiriyle kıyaslanmamalı, kendilerini yetersiz hissetmesin ya da diğerinin daha fazla sevildiğini düşünmesin. Tabi ki, “ama sen abla/abisin” ve “ama sen küçüksün” gibi cümleler de kullanılmamalı. Tüm kardeşlere eşit davranılmalı. 
Teoride güzel ama gerçek hayatta bunu nasıl yaptığımızı merak ediyorsan Martı Dergisinin Mart 2014 sayısına tıkla... 

3 yorum:

  1. Faydalı bir yazı teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Seninkiler çok tatlı, bu durumda ne kadar objektif olunabilir şu sorum karşısında bilmiyorum ama.. Sen gerçekten bu kadar a yaş aralığını öneriyor musun yoksa şöyle 1-2 sene beklemek 4-5 sene beklemek falan mı daha iyi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimkilerin arası 14 ay var. Yaş farkın az olması bence anne-baba için daha yorucu, nitekim biriyle bir dönemden çıkarken diğeriyle aynı döneme ancak giriliyor, ama kardeşler için daha iyi olduğunu düşünüyorum. Ben direkt arkasından üçüncüyü yapmadığımızı üzülüyorum açıkçası.

      Sil