27.11.2013

Çocuklar kışın neden hep hasta?

Bu aralarda gene hastayız. Geçen sefer gibi Luka başladı. Bir gün ishal olduktan sonra ateşlendi ve halsiz düştü. Ertesi gün ben onu takip ettim ve ardından da Leon. Hepimiz yeni iyileştik Luka bu sefer ateş ve öksürükle yatağa düştü. Arkasından ben de...

Sende de mi öyle oluyor? Ailede biri hastalanınca diğerlerine de bulaşıyor ve bir bakıyorsun ki ilk hastalanan henüz iyileşmeden ailedeki herkes hasta.

Leon ve Luka ikisi anaokuluna giderken neredeyse hep bir iki gün arayla hastalanırlar. Arkasından ya eşim ya da ben. İkimizden biri hastalanmadan olayı atlatmamız nadir görülüyor. Zannedersin ki herkes birbirine bulaştırıyor. Bazen şu bile oluyor; ilk hastalanan iyileştikten bir iki gün sonra tekrar hastalanır. Ne oldu? İyileşmemiş miydi? Bağışıklık kazanamadı ve tekrar mı hastalandı? Yoksa apayrı bir hastalık daha mı yaşanıyor?

Almanya Mainz Üniversite hastanesinden Dr. Claudius Meyer bunun nedenlerini anlattı. Çünkü yaklaşık 50 aileyi uzun bir süredir yakından takip etti. Hastalık görülünce de burun ve boğazdan örnek alıp tahliller yaptırdı. Sonuçlara kendisi bile şaşırmış. Çünkü genelde bir aile içerisinde birden fazla virüs görülüyordu. Hem de çok fazla.

Yani, örneğin Luka şimdi yaklaşık üç haftadır öksürüyor. Hatta bu Pazartesi öksürüğünün tekrar şiddetlendiğini fark ettik. Meyer’e göre elde ettiği bulguların doğrultusunda bu durumda çocuk ardı ardına birden fazla virüs enfeksiyonu geçiriyor.

Eh, bu düşünceyi devam ettirirsek, ailede başka birini yine hastalanmasına şaşmamak gerekiyor. Üstelik Dr. Meyer’in söylediklerine göre solunum yolları enfeksiyonlarının çoğu uzun süreli bir bağışıklık yaratmaz. Bağışıklık genelde birkaç aydan fazla sürmediğinin altını çiziyor.

Dr. Meyer’in yaptığı araştırması Eğitim ve Araştırma Bakanlığı çerçevesinde (BMBF) desteklenen PID-ARI-net adlı araştırma bölümü içerisinde gerçekleşti. Ki bu çocuklarda solunum enfeksiyonlarına uzmanlaşmış durumda. Ancak, bu tarz enfeksiyonlarının kışın daha fazla görülmesinin nedeni henüz açıklayabilmiş değiller. Daha az temiz hava ve daha fazla kapalı alanda kalıp enfeksiyonlarına daha yüksek oranda maruz kalmanın sadece nedenlerden bir kısmı olarak görüyorlar. Geriye kalan hala meçhul. 

İlgilenenler araştırmanın tüm detaylarını Almanca olarak bu linkten ulaşabilir.

Konuyla alakalı bu yazılar da ilgini çekebilir:

------------------------------
Biz burada da varız!
Google+ sayfamız: Xlargeaile
Facebook: Xlargeaile veya ben
Twitter: @xlargeaile
Instagram: @xlargeaile
Pinterest: xlargeaile

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder