22.08.2013

Çok kızdım çoook!

Çocuklar hissettikleri güçlü duygularla nasıl başa çıkacaklarını bilemiyorlar. Nasıl bilsinler ki. Birçok yetişkin bu konuda hala pek başaralı değil. Tanıdığın kaç kişi öfkelendiğinde patlayıp bağırıyor? Öyle olunca bu kadar güçlü duygulara yeni alışan bir çocuk onların karşısında ne yapmalı… Kolayca bir öfke küpü haline dönmesi normal olsa gerek. Biz de Leon’la bu yolda öyle ya da böyle ilerliyoruz…
Leon öfkesiyle barışık olması için birkaç yönteme başvurduk. Uzun uğraşlarımızın sonunda Leon en azından genelde kimseye vurmuyor ve kendi kendine öfkesiyle başa çıkmaya çalışıyor. Öfkenin kötü bir şey olmadığını ancak başkalarına zarar vermemesi gerektiğini anlatmıştık. Bunların sonucunda Leon öfke krizine girdiğinde ellerini yumruk yapıyor, yüzünü buruşturuyor ve kıpkırmızı kesiliyor. Bazen de “önce sakinleşmem lazım” deyip iki üç metre uzaklaşıyor.

Çocuk gelişimi uzmanı olan bir arkadaşım özellikle erkek çocukların öfke sorunlarını çok yaşadıklarını anlatmıştı bana. Genelde hissettikleri güçlü bu duyguya hakim olmasına yönelik yöntemler öğrenemedikleri için ilk okulda çok sorun yaşandığını da söylemişti. Çocuklara öğrettiği temel kural bu nedenle ”öfkelendiğinde, bir kol uzunluğunda uzak durman gerekiyor” imiş.

Meğersem Leon öfkesine aşağı yukarı iyi hakim olabiliyormuş. Bunun biraz daha iyi ya da daha kolay yapması için farklı yöntemler deniyoruz şimdi. Ta ki onun için doğru yöntemi bulana dek. Çünkü farklı çocuklar farklı yöntemler benimsiyor. Yani temel bir tavsiye yok bu konuda. Örneğin, yastıklara vurmasını aylar önce söylemiştik ancak Leon bunu pek sevmedi. Dışa vuran bir hareket etmeden yerinde öfkesini dinmesini beklemeyi tercih etti hep. Ama bu çok zor olsa gerek çünkü sadece izlemek bile yorucu oluyor. Bu nedenle bahçeye kocaman bir top astık. Tıpkı bir kum torbası gibi onu dövebilir. Oyun için bu çok güzel oldu ama öfkelendiğinde oraya gitmiyor. Üstelik sürekli yanında olan bir şey de değil.


Gazete kağıtları buruşturup bir kovaya atmaktan, oyuncaklarını bir kutuyu fırlatmak, yastıklardan mağara yapmaya ve içinde söylenmek kadar birçok farklı yöntemler var çocuklarla denenebilecek. Biz kaplanı seçtik. Leon öfkelendiğinde tıpkı Yoga’da gibi bir kaplana dönüşmesini deneyeceğim. Zaten bağırmayı seven bir çocuk bizim Leon…  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder