30.07.2013

Çocuk kıyafetlerinde ilaç kalınıtıları

Çocuklarımızın sağlığı için pek çok konu üstünde kafa yoruyoruz. Evdeki deterjanlardan gıdadaki ilaç kalıntı ve koruyucu maddelerine kadar düşünüyoruz. Peki, yavrularımızın giydikleri kıyafetler? Çocuk giysilerindeki ilaç kalıntıları konusu hiç iç açıcı değildir…

Ana okul çağında bu genelde başlıyor, değil mi? Çocuklarımızın kıyafet konusunda karar verme istekleri, özellikle istediği tişörtler. Gördüğüm kızların çoğu gümüşlü ışıltılı pespembe tişört giydiklerini görüyorum. Erkek çocuklarında ise çizgi film kahramanları baskılı tişörtler revaçta. Ancak bunlar maalesef genelde organik üretim değildir. Organik veya “bio” giysileri bile kalıntısız olduğu anlamına gelmiyor, ama oranları en azından daha azdır.

Pestisit ve insektisit, yani bitkileri hastalıklardan korumak için ve böceklere karşı kullanılan ilaçların insan sağlığına ne kadar zararlı olduğu New York Columbia Üniversitesinde yapılan bir araştırma göstermişti. Anneleri hamilelik sırasında Chlorpyrifos (CPF) adlı insektiside maruz kalan 28 çocukdaki CPF oranı yüksek çıkmıştı. O çocukların tomografi yardımıyla beynin bazı bölümleri normalden büyük olduğu belirtilmişti. Beynin o bölümleri dil gelişimi, konsantrasyon ve duygulardan sorumludur.

CPF ABD’de oda içi kullanımı yasakken Almanya’da serbesttir. Türkiye’de ne kullanıldığı ise belli değil, çünkü birçok kişi daha ucuz diye evini uzman olmayan kişilerce ilaçlatıyor veya ardından gerekli son derece detaylı temizliği yerine getirmiyor. Yani evi böceklere karşı ilaçlandığında tüm aile bu insektiside maruz kalabilme olasılığı var. Hayvanların dış parazitlere karşı da bir takım ilaçların kullanıldığını ve bunlar deri ve yünlerde kalıntı bıraktığını da unutmamak gerek. Yünlü halıları güveye karşı insektisitlerle ilaçlanıyor. Evcil hayvanlarımızı dış parazitlerden korumak için kullanılan aynı ilaç grubu olsa da çocuklarımız evcil hayvanlardaki o ilaçla pek temas etmezken durum halıda çok farklı ama. Bir halının üzerine oturup oyun oynuyorlar! Deri ayakkabıların özellikle sevkiyat ve stoklama sırasında oluşan küfe karşı pestisitlerle korunduğunu da daima aklımızda bulunduran başka bir gerçektir.

Bu nedenle biraz daha fazla para ödeyip organik giysileri almakta fayda var. Veya en azından cilde direk ve sürekli temas eden giysilerin öyle olmasına dikkat edebiliriz. Hiç olmazsa renksiz pamuklu iç çamaşırı giydirebiliriz. Çünkü giysilerin içerebildikleri pestisit ve insektisit kalıntıların yanı sıra üretimi sırasında ağartıcı, yumuşatıcı, koruyucular kullanılıyor. Onlarda petrol ürünleri, kimyasal madde ve ağır metal içerebiliyor. Çocuklarımızın ciltleri henüz ince, bağışıklık sistemleri zayıf olduğu için ne kadar az toksinle temas ediyorlarsa o kadar iyi. Maalesef genel olarak bu kural geçerli oluyor; ne kadar ucuz o kadar toksin…   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder