20.06.2013

Çocuklarla güvenli bir ev - 3. bölüm

Son iki gündür yazdığım çocuk güvenlik ürünlerinin üçüncü son bölümüne geliyoruz. Özellikle ocak koruyucu çok uzun süredir kullanıyoruz ve ne olur ne olmaz deyip birkaç yıl daha da orada kalacak. Çünkü dün gibi hatırlıyorum "elektrikli ocağa elimi koyarsam ne olur acaba" diye merakıma yenik düştüğüm günü. Annem yıllardır "eleme, acı çekersin" demesine rağmen içim rahat etmemiş anlaşılan ve 11 yaşındayken (!!!) onun sözünü dinlemeyin elimin tersiyle sıcak elektrikli ocak gözüne dokundum. Dört parmağım dakikalar içinde su toplamıştı. Umarım Leon ve Luka bu konuda bana çekmez...

Ocak koruyucu

Çocuklarımızı ocaktan korumak sadece birkaç yıllık bir mesele değil bence. Gazlı ya da elektrikli olsun hiç fark etmez çocuk çocuktur ve belli bir yaşa kadar merak eder. Ne kadar da ‘bu çok sıcak’ desek, bazı çocuklar uzak durur bazıları durmaz işte. Ya da sen ocakta kuru fasulye pişirirken tereyağı almak için buzdolabına döndüğün anda içinde nelerin piştiğini görmek için tencereyi kolundan kendine doğru aşağıya çekerse? Ocak başında küçük bir çocuğun başına gelebilecek sayısız kaza var. En iyisi onları ocak koruyucu ile korunmak, değil mi?

Çocuk güvenlik kapısı

Çocuk güvenlik kapısı herhalde her evde bulunan güvenlik ürünlerinden bir tanesidir. Biz ise onu merdiven girişinde kullandık. Merdiven tırabzanları yaptırırken üst katta bir kapı düşünmüştük ama çocuklar sadece yukarıdan aşağıya düşmez ki! Yürür yürümez, bizimkilerin gözde eğlencesi merdivenden basamak yukarıya tırmanmak olmuştu. Bir yukarı bir aşağı, yukarı aşağı, yukarı aşağı… Tırmanan oğlumuza inen köpek de çarpabilirdi, kardeş de ya da sadece kayıp düşebilirlerdi. Bu akrobatik denemelerin sonu gelmek bilmedi. Kalplerimizin artık buna dayanamayacağına karar verdiğimizde bir çocuk kapısı alıp merdiven girişine taktık.

Diğer bazı ürünler

Emekleme dizliği aldık ama bir kere bile kullanmadık. Leon’un emekleme süresi zaten çok kısaydı, Luka ise yürüdükten sonra emeklemeye öğrendi. Kısa emekleme süreçlerinde dizlikle uğraşmaya gerek görmedim çünkü çocuklarımızı izleyince önceki düşüncelerimin aksine bu işin acıdığını da düşünmedim.

Bazen de yaratıcı olmak gerek! Örneğin, Leon ve Luka kapıları kilitlemesinler diye tüm anahtarları topladık. Ama banyo gibi odaların kapılarını içeriden kapatılması gerekiyor, değil mi? Biz o kapılara yüksek bir yerden maymuncuk kilidi taktık. Kapı ve pervazı bizim gibi delmek istemiyorsan, çift taraflı bant ya da kapı kilitleriyle de yapabilirsin.

Evimizde tabi ki daima bolca bulunan bir ürün köpek tasmalarıdır. Bu pek sürpriz olmadı, değil mi? Ama bunların çocuk güvenlik ürünleriyle ne alakaları var diyorsan seni şaşırtayım; onlarla çift kapılı buzdolabımızın kollarını birbirine bağladığımız gibi bulaşık makinesine de kilit vurduk. Üstelik Leon ve Luka’nın hala açamadıkları tek kilit de bu tasmalar!




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder