22.04.2013

Köpekçe konuşalım mı?

Hiç köpeğin şimdi ne demek istiyor dediğin oldu mu? Herkes köpeklerin kullandıkları ifadelerle ne demek istediklerini bilse birçok yanlış anlaşılmaları önlemiş olurlar. Çünkü köpeklerin davranışları aniden belirlenen hareketler değildir. Tam tersi genelde tıpkı bizim gibi ne demek istediklerini bayağı bir süre anlatmaya çalışırlar.

Bu konuda Beni en çok şaşırtan insanlar, köpek sahibi olmasına rağmen başka köpeklerden korkan kişilerdir. Yabancı köpekler de kendi köpeği gibi aynı ‘dili’ konuşur, yani aynı hareketleri yapar. Bu hareketler aynı anlamı taşır. Ben sana köpek dilinden biraz anlatmak istiyorum. Köpek dilini en iyi kendi köpeğini izleyerek öğrenebilirsin.

Oynayalım!

Oyun oynamak isterken ve oynarken köpeklerin ne tür ifadeleri kullanıldığını genelde her köpek sahibi bilir. Ancak oyun ve kavga ifadelerinin aslında birbirine çok benzediğini biliyor musun? Isırmak, kulakları düşürmek, ısırılan objeyi sağa sola sallamak ve ağzı hafifçe açık tutmak bunların örneklerinden. Yine de oyun ve kavga hareketleri arasında farklar da var. Mesela ağız köşelerinin seğirmesi, dişleri göstermesi ve burnu buruşturması çok net tehdit hareketleri ve oyunda gösterilmez. 

Oyun oynamak isteyince köpekler gene farklı hareketler kullanır. Hepimizin çok iyi bildiği yüzünden hemen tanıdık gelen hareketler, vücudun ön kısmını yere yakın alçaltıp burnuyla bizi veya oyuncağı itmesi, hoplayıp kaçmak veya patisini havaya kaldırarak daire çizmektir. 
Aralarında oynarken köpekler bazen birbirinin üstüne de binerler. Bu bir üstünlük işareti olabilirken oyunun gelişinden doğan rasgele bir hareket de olabilir.

Sakin kalmalıyım...


Kendi köpeğini daha iyi anlamak için onun stres anlarında ki hareketlerini inceleyebilirsin. Kavgayı önlemek ve hissettiği korku veya öfkeyi yatıştırmak için bir takım davranışlar gösterir çünkü. Hem kendini sakinleştirmeye çalışır hem karşısındaki köpeği veya insanı! Bu tipik davranışlar mesela esnemek, başka yere bakmak, ağzı yalamak, bir anda yeri koklamak, yavaşça başka yere dönmek, bir anda oturmak ve yere yatmak gelir. İlginç, değil mi?

Yarın başka hareketleri anlatmaya devam edeceğim...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder