23.04.2013

Benden üstün yok!


Dün köpeklerimizin bizim için kolayca anlaşılan hareketlerini anlatmıştım. Bugün biraz daha karmaşık veya zor anlaşılan hareketlere bakalım ki, ileride köpüşünü belki daha iyi anlayabilirsin. Bizim için bunları bilmek şart çünkü yoksa bu kadar köpekle aynı evde rahat yaşamazdık. Bizimkiler kavga etmez mi? Tabi ki tıpkı oyun oynadıkları gibi kavga da ederler. Ama çoğu zaman bunun nedeni o anda gözümüzden kaçırdığımız bir hareket yüzünden oluyor.

Ben kendime güveniyorum!

Kendinden emin olan bir köpek ilk başta birçok insanı ürküten bir köpektir. Çünkü duruşu dik, kuyruğu da öyle veya hafifçe sallanıyor. Kulakları ya rahat ya da dik ve bakışı direktir. Tüm bu hareketlerle kendini olduğundan daha büyük göstermeye çalışıyor. Ürkütülecek bir yanı da yok aslında çünkü agresif değil. Kendinden emin olan ve agresif bir köpek tüm bunların yanı sıra bariz belli agresif bir hareket de sergiler; dişlerini gösterir!


Benden üstün yok!

Üstün veya başka tabirle dominant köpekler başka köpeklerin üstüne çıkar ve onlara yukarıdan bakmayı sever. Bunun için mesela çenesini veya patisini başka bir köpeğin omzuna koyar. Onların kendi ağzını yalamalarına izin verir.

Bazı dominant köpekler ayrıca sahiplerini hayrete düşüren başka bir hareket de yapar. Kendinden daha küçük bir köpekle karşılaştığında bir anda sırt üstü yatar ve göbeğini gösterir. Birçok köpek sahibi bu harekete anlam veremiyor. Köpeğinin sırf bu hareketi yaptığı için dominant olmadığını düşünüyor. Kendi köpeğinin korktuğunu bile düşünen vardır.

Bu hareket yanlış anlaşılmalara çok kolay yol açabilir. Çünkü köpek hiyerarşisinde daha düşük bir yerde olan köpekler ve korkan köpekler başka bir köpeğe karşı bu hareketi de gösterir. Öbür köpeğin daha üstün olduğunu kabul ettiğini ve kendinin aciz olduğunu göstermek amacıyla yapar. Yani biraz önce bahsettiğim köpek sahipleri çok da yanlış düşünmüş değiller. Ancak üstün bir köpek bu hareketi yaparsa, amacı çok farklıdır. Çok utangaç ve korkak bir köpeğe öz güvenini arttırmak için sırt üstü yatıp göbeğini gösterip sağa sola takla atmaya başlayabilir. Bunu yaparken öbür köpeğin gözlerine bakmaktan da vazgeçmez. Bu hareketiyle öbür köpeğin biraz daha kendine güvenmesini sağlar veya oyuna kaldırmaya çalışır.

En önemlisi aslında şudur; üstün köpekler üstünlüklerini nadiren hareketlerle belirtir. Bunu ancak emin olmadıklarında yaparlar. Bu nedenle kavgaların çoğu hiyerarşide yerinden emin olmayan köpekler veya orta seviyede yer alan köpekler tarafından başlatılır.

Tanışalım bakalım

Kendinden emin iki köpek karşılaşırlarsa, birbirini etkilemeye çalışırlar. Vücutları, kafaları ve kuyruklarını dik tutarak kendilerini büyük göstermeye çalışırlar ve bu şekilde birbirinin etrafından dolaşırlar. Bunu yaparken kuyruklarını hafifçe sallarlar. Yani, hem ‘ben kendime güvenirim, ben iyim’ derler hem ‘merhaba, biz dost olabiliriz’ derler. Birbirinin etrafında dolaşırken birbirinin poposunu koklamaya da çalışırlar. Kulakları hafifçe öne doğru eğilirken göz göze gelmekten kaçınırlar. Burada insanların zor anladığı bir nokta var. Birinin gözlerine bakmak insanlarda nezaket hareketidir. Köpeklerde ise bu tam ters. Direkt birinin gözüne bakmak kendinden emin olduğunu belirtirken bir tehdit de içerir…  

Yarın başka hareketleri anlatmaya devam edeceğim...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder