27.03.2013

Danimarka’da 2,5 yılda 1400 köpek itlaf edilmiş


Geçen gün okuduğum bir haber dehşet vericiydi. Danimarka’daki ırk katliamı bir türlü sona ermiyormuş. 1. Temmuz 2010 tarihinden itibaren 13 ırkı yasaklayan yasa nedeniyle safkan ve melez bir sürü köpek öldürülmüş ve öldürülmeye devam ediyor.

2,5 yıldır aşağıdaki arasında Kangal da bulunan ırklar ve melezleri Danimarka’da satışı, yetiştirilmesi ve beslenmesi yasak. O tarihten önce bu ırklardan ya da melezlerinden bir köpeği besleyen kişiler ağızlık ve kısa kayış şartıyla köpeklerini beslemeye devam edebilirler. Peki, ama bu köpekler nerede koşup oyun oynayacaklar?

O tarihten sonra dünyaya gelen ilgili ırklardan olan yavrular öldürülüyor. Tıpkı o ırkların melezleri gibi. Ya da şeceresi olmadığı için başka ırkların melezleri de öyle, çünkü o ırklardan olmadığını kanıtlamak mümkün değil. Polisin bir melez köpeğin yasak olan ırklardan olduğunu düşündüğü anda o zavallı köpeğin işi bitmiş demektir. Irk değerlendirme raporları ne diyorsa desin.

Geçen gün ölümünü bekleyen sahipli 14 aylık bir melez köpeği gibi. Üç ayrı rapor onu İngiliz Bulldog ve Mastif melezi olarak değerlendirirken, davaya bakan memur içinde Pitbull olasılığının da bulunduğunu düşünerek ölüm cezasını kesmiş. Bu dört patili dost için hayvan koruma dernekleri savaşmaya devam ediyor ve dava açmış bulunuyorlar.  

Danimarka’ya tatile gidenler de çok dikkatli olmak zorunda. Çünkü o yasak ülkeye köpek getirirken de geçerlidir. Danimarka’ya Sokak köpekleri sahiplendirirken de bunu akılda bulundurmak gerekiyor. Çünkü Kangal ve Kangal melezleri de bu listeye dahil. Bana göre sokak köpeklerinin çoğu Kangal melezi olarak düşünülebilir. Tüyleri açık renkli burnu maskeli olan her köpeğe Kangal melezi denebilir. Tersini kanıtlamak nasıl olsa mümkün değil.

Köpek ırkları tehlikeli olarak adlandırmaktansa sahipleri esas tehlike olarak ne zaman görmeyi başlanacak? O ırkları yasaklamak yerine beslemek isteyen kişileri kursa gönderip hatta psikolojik teste ne zaman tabii tutulmaya başlanacak? Çünkü bana göre tek doğru çözüm bu. Tehlikeli köpekler yoktur. Sadece tehlikeli köpek sahipleri var!

Yasaklanmış köpek ırkları ve ilgili melezleri:
Pitbull Terrier, Amerikan Staffordshire Terrier, Fila Brasileiro, Dogo Argentino, Amerikan Bulldog, Boerboel, Kangal, Kaukasischer Ovtcharka, Südrussischer Ovtcharka, Tornjak, Tosa Inu, Sarplaninac ve Zentralasiatischer Ovtcharka.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder