15.02.2013

Dostunuza nasıl ilaç yutturursunuz?



Dostlarımız hasta olduğunda en büyük dertlerimizden biri, veteriner hekimin verdiği ilaçları onlara yutturmaktır, değil mi? Açgözlü dostlarımızı mamayla kolayca kandırabilirken, inatçı afacanlarla boğuşmanın eşiğinden dönülür. Ya da pes edilir. İşte, size ilaç yutturmanın kolay yolları!

Çoğunuz, her şeye lezzetli bir ödül olarak bakan dört patili bir dosta maalesef sahip değildir. İş ilaç yutmaya gelince, dostlarımızın çoğu oldukça inatçıdır. Ve inanılmaz numaralar sergilerler. Siz hapı ne kadar özenle bir yaş mama parçasına saklarsanız saklayın, dostunuz et parçasını güzelce çiğneyip yuttuktan sonra, siz tam “evet, başardım” dediğiniz anda gırtlağının en dip yerlerinden çıkartmayı bilir. Ve sizi hayal kırıklığına uğrattığı gibi, çaresiz de bırakır. Ancak artık veteriner hekiminiz dostunuza yutturmanız gereken bir ilaç verdiğinde, tüylerinizin diken diken olmasına gerek yok. Çünkü ona ilaç yutturmanın kolay yolları da var!   

Bu Hap Hiç de Lezzetli Değil

Dostunuza bir hap yutturmanız gerekiyorsa tabi ki, ilk olarak yiyebileceği bir şeyin içine saklayarak denemeniz gerekir. Dostunuz aşırı açgözlü, ancak uyanık bir tip ise hapı saklayacağınız ve sevdiği “ödülden” iki tane hazırlayın. Birine hapı sakladıktan sonra, bir elinize haplı ödülü, diğer elinize hapsız ödülü alın. İlk olarak haplı ödül ona uzatın. Dostunuz bunu ağzına alır almaz, ona diğer elinizde sakladığınız ödülü gösterin. “Bunu da yiyeceğim” açgözlülüğü ile haplı ödülü hiç tatmadan doğruca yutacaktır. 

“Benimki o kadar açgözlü değil ki” diyorsanız hapı onun alışık olmadığı, ancak sevdiği bir şeye saklamayı deneyin. Örneğin; peynir ya da salama... Tabi ki, hapı küçücük parçalara kırarak dostunuzun sevdiği bir yaş mama ya da ödül üzerine serperek “ikram” etmeyi de deneyebilirsiniz.

Ama bazen, bu bile işe yaramayabilir. O zaman zorla yutturmaktan başka bir çareniz kalmaz. Bu konuda başarılı olmanın püf noktası hızdır. Bir elinizle dostunuzun ağzını yandan açın ve açık tutun. Bunu en kolay şekilde, elinizi ağzının üstüne yerleştirerek ve baş parmağınızı ağzının bir tarafındaki dişlerin, orta parmağınızla ise ağzının diğer tarafındaki dişlerin altına sokarak yapabilirsiniz. Dostunuz ağzını açar açmaz, işaret ya da orta parmağınızı üst damağa bastıracak kadar ilerletin. Dostunuz, hissettiği o baskı nedeniyle ağzını açık tutacaktır. Çünkü kedi ve köpeklerimiz, üst damaklarında bir baskı hissettiği anda ağızlarını kapatmazlar. Bu doğanın onlara verdiği içgüdüsel bir reflekstir. Çünkü üst damağa batmış olan bir kemik ya da dikenli başka bir nesne ağzını kapattığında daha çok batacaktır. Bunu önlemek için, ağızlarını açık tutarlar. Şimdi, mümkünse tüm bunlardan önce diğer elinizin baş ve işaret parmağını arasına aldığınız hapı hızlıca gırtlağa kadar sokun. Belli bir noktadan sonra başparmağınızı çekin ve hapı sadece işaret parmağınızla olabildiğince ileriye itin. Parmaklarınızı hızla geri çektikten sonra, bir elinizle dostunuzun ağzını kapalı tutarken o elinizin başparmağıyla burun delikleri kapatın. Diğer elinizle ile de adem elmasını okşayın. Bunu yaparak, yutma refleksini tetiklemiş olacaksınız. Tabi ki, dostunuzun ağzını açık tutmasına daha önce “kuru denemeleriyle” yani hap olmadan çalışırsanız işiniz hap yuttururken epeyce kolaylaşacaktır. Bunu birkaç kere yaptıktan sonra, eliniz de alışır. En sonunda dostunuza hap yutturmak, bir iki saniyelik bir olaya dönüşür. Ve bu hızla dostunuzu karambole getirmiş olacaksınız!   

Beni Kandırdın!

İçi tozlu olan kapsüllü ilaçları, tek parça olarak yutturmak için hiç uğraşmayın. Bunun çok daha kolay bir yolu var! Kapsüller, genelde iki parçadan oluşup ortadan açılabilir. Bunu yaparken, ilacın bir kısmının dökülmemesi için altına bir parça kağıt koymayı unutmayın. Sonra da açtığınız kapsülden çıkan tozu, dostunuzun en sevdiği yaş mama veya ödül üzerine serpin. Ancak yeteri kadar mama veya ödül kullandığınızdan emin olun, çünkü ilacın tadını örtmesi gerekir. Üstelik dostunuz henüz mamasını yemediyse ilaçlı mamayı nasıl iştahla yediğini görürsünüz. 

Bunun Tadı Bugün Farklı!

Bazen dostunuza sıvı ilaçlar içirmeniz de gerekebilir. Tadı çok kötü olmadığı sürece, içme suyuna karıştırarak vermeniz mümkün olabilir. Ancak genelde, dostlarımız bu suyu reddeder. Eğer dostunuzu sıvıyı lezzetli bir yaş mama veya ödüle karıştırarak kandırmanız da mümkün değilse ona zorla içirmeniz gerekecektir. Bunun için, sıvıyı iğnesi takılmamış bir şırınga çekin. Dostunuzun yanağını kaldırıp şırıngayı arka dişlerin arkasından ağza soktuktan sonra, sıvı az ise hızla, sıvı çok ise yavaşça ve dostunuzun arada bir yutkunmasına izin vererek boşaltın. Bazı dostlarımız sıvıyı hemen yutar. Biraz daha inatçı olan dostlarımızda ise hemen ardından temiz su dolu bir şırıngayı aynı şekilde ağzına boşaltmak, sık sık yutkunmasına ve bu şekilde sıvıyı da yutmasına yardımcı olur.
İlaç yutturmanın çok değişik yolları olduğu gibi, her dostumuzu kandırmanın yolları da farklıdır. Sizin afacanınızda hangisinin en iyi işe yaradığı ise sizin tecrübelerinize kalır.  

Zoolistan Dergisi Ocak 2007

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder