29.01.2013

Zeki Bir Avcı, Duygusal Bir Dost: Labrador Retriever

Çocukluğumuzun muhteşem köpeği Lassie’ydi. Ayna ayna söyle bana, var mı bu dünyada Lassie’den mükemmel bir köpek daha? Evet var! Şaşırmayın, gelin hep beraber okuyalım; aynı anda, hem sakin bir ev köpeği hem oyuncu bir bahçe köpeği hem de açık arazide çok faydalı bir av köpeği olmayı beceren, sevimli Labrador Retriever’ların büyülü dünyasına adımımızı atalım

Labrador Retriever, Türkiye’de Labrador olarak tanınan bir av köpeğidir. Av köpeklerinin retriever grubuna dahildir. Retriever’ler, avcının vurduğu avı düştüğü yerden alıp, zarar vermeden taşıma becerisine sahiptirler. Labrador’un özelliği, suya düşen avı da sudan çıkartıp getirebilmesidir, dolayısıyla da özellikle ördek avında son derecede iyi birer yardımcıdırlar. Labrador, sağlam yapısı sayesinde en soğuk sulara bile duraksamadan girer.

Adalı Güzelin tarihçesi

Labrador Retriever’ın tarihçesini kavrayabilmek için, önce bu sevimli köpeklerin anavatanları hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Labrador, Kanada’nın Newfoundland Eyaletinin bir alt bölümüdür. Aslında Newfoundland bir adadır. Köpek ırklarının tarihçesi konusunda fazla hassas olan yazarlar, Labrador adına rağmen, bu köpeğin coğrafi olarak Labrador’lu olmadığını ifade etmektedir. Labrador köpeği, Newfoundland adasının, St. John’s Newfoundland adını taşıyan bölgesinden gelmektedir. Bu yüzden Labrador’lara eskiden St. John’s köpekleri de denirdi. St. John, Newfoundland eyaletinin başkenti olup, adanın en güney kesiminde bulunmaktadır.
Labrador köpekleri, başlangıçta orta büyüklükte, sık tüylü köpeklerdi ve sadece vurulan avı sudan çıkartıp getirmekle kalmaz, balık da tutup getirirlerdi. Aynı zamanda, buzlu suların içerisinde, küçük balıkçı kayıklarını çeker ve balıkçılara ağ çekmek gibi türlü yardımlarda bulunurlardı. Ancak, daha sonraları köpekler üzerinden alınan ağır vergiler yüzünden, Newfoundland eyaletinde, bu köpeklerin nesli büyük ölçüde tükenmeye başladı. Bu arada, 1800’lü yıllarda, az sayıda Labrador Kanada'dan İngiltere’ye götürülmüştü. Labrador’lu olmayan bu köpeğe, Labrador adını ilk veren kişi Lord Malmerbury adındaki bir İngiliz’dir. Bu köpekler, uzun süre İngiltere’de dağlık arazilerdeki avlanmalarda kullanıldılar.

Tarihte Labrador Retriever: Kim, Nerde, Ne Zaman, Nasıl?

1800’lerin başında, St. John’s köpekleri ilk kez İngiltere’ye ayak bastı. Daha sonra 2. Malmesbury kontu, Poole yöresinden kendisi için çok sayıda Labrador Retriever cinsi köpeği İngiltere’ye getirtti. 1887 yılında, bu köpeğe Labrador adının verilmesine vesile oldu. 1814 yılında ise Labrador’ları Newfoundland’da ilk keşfeden kişi olan Colonel Peter Hawker, Labrador’ları tanımlayan ilk kitap olan “Genç Sporcu Labrador’la Tanışırken” adlı kitabı yazdı. Bundan tam 53 yıl sonra, 1870 yılında Labrador Retriever ismi İngiltere’de duyulmaya başladı. 1882 yılında 3. Malmesbury Kontu, Labrador’larından 6 tanesini, 6. Buccleuch Dükü’ne ve 12. Home Kontu’na armağan olarak verdi. Böylece, ırk arasındaki safkan üreme korunmuş oldu. Bu köpekler, birbirleriyle çiftleştirilerek safkan Labrador’lar üretilmeye başlandı.
 
Tarihte bilinen ilk sarı Labrador Ben of Hyde, Binbaşı C.J. Radclyffe’ın köpekleri arasında 1899 yılında doğdu. Labrador’lar ırk olarak, İngiltere’de 1903 yılından itibaren köpek kulüpleri tarafından tanınmaya başlandı. 20. yüzyıl başlarında, İskoç avlanma stili, av oyunları ve bu oyunlarda av bekçisi konumundaki köpeklerin önemi sayesinde, Labrador’lar Amerika’ya geldiler. Labrador’larda imrenilen çikolata rengi, dünyada ilk kez 1930 sonlarında, 2 İngiliz Labradoru Tibshelfs ve Cookridge sayesinde bilinir oldu. 1938 yılında, siyah renkli bir Labrador ilk kez bir magazin dergisin kapağı oldu ve o yıl, Amerika’da yılın en güzel Labrador köpeği seçilerek, sahibine oldukça yüklü bir miktar para kazandırdı. Amerika’da, 1959 yılında pul üzerine resmi basılan ilk köpek, ünlü siyah Labrador "King Buck"tı. 1991 yılına gelindiğinde ise Labrador’lar ırk tanımlamalarında ilk sıraya yükselerek, akla gelen en popüler köpeklerden biri haline geldiler.

İsim Zengini Köpek

Labrador Retriever’lerı tanımlamak için, zaman içerisinde bir çok değişik isim kullanılmıştır. İşte bunlardan bazıları:
  • St. John’s Köpekleri.
  • Küçük St. John’s Köpekleri
  • Newfoundland Köpeği
  • Küçük Newfoundland Köpeği
  • Minik Newfoundlanderlı
  • Newfoundland Su Köpeği
  • Labrador Köpeği
  • St. John’s Labrador Köpeği
  • Siyah Su Köpeği
  • Küçük Labrador 
  • Daha Küçük Labrador 
  • İngiliz Av Köpeği 
  • İngiliz Labradoru

Görünüm

Labrador’ların en karakteristik özellikleri kürkleri, kuyrukları, kafaları ve kişilik özellikleridir. Labrador’lar çift kürke sahiptir: onları soğuk suda, kuru ve sıcak tutacak yumuşak, tüylü bir kürk katmanı ve üzerlerinden suyu atmalarını sağlayan daha sert bir dış kürk. Alt tarafı kalın olan ve uca doğru gittikçe, incelip darlaşan kuyrukları en iyi şekilde susamuru kuyruğuna benzerliği ile ifade edilebilir.

Labrador Retriever, oldukça çevik ve pozitif davranışlara sahip bir köpektir. Yumuşak bir ağız ve çene yapısına sahiptir. Labrador’ların çeneleri orta uzunluktadır, çene ve diş yapıları oldukça güçlüdür; muntazam, mükemmel ve tam anlamıyla makas gibi keskin dişlere sahiptirler. Örneğin; alt dişler ve üst dişler birbirlerine mükemmel derecede simetrik ve tam kapanır vaziyettedir. Labrador’ların gözleri orta büyüklükte, kahverengi ya da eladır. 

Bakışlarından zeka ve sevecenlikleri hemen anlaşılır. Kulakları büyük ve ağır değildir, başın iki yanında salınır vaziyette durur ve gereken durumlarda arkaya doğru dikilirler. Burunları mükemmel derecede iyi koku alır. Sakin ve koku alma yeteneği yüksek olan Labrador’lar, polisler tarafından narkotik köpeği olarak kullanılıyor. Labrador’ların bel yapısı geniş, kısa görünümlü ve güçlüdür.

Geniş ve derin bir göğüs yapıları vardır, kaburga kemikleri yaylı ve kuvvetli bir yapıya sahiptir. Labrador’larda 3 temel renk kategorisi vardır. Tümüyle siyah, sarı ve ciğer/çikolata rengi. Sarı tonları, açık sarıdan tilki kırmızısına kadar geniş bir dağılım gösterir. Göğüsteki beyaz noktacıklar kabul edilebilir bir özelliktir.

Yükseklik Ölçüleri :
erkekler  56-57 cm                  dişiler    54-56 cm

Ağırlık Ölçüleri :
erkekler  27-34 kg                   dişiler    25-32 kg


Karakter Ve Davranış Özellikleri

Sahibine ve yaşadığı yere son derece sadık ve kolay uyum sağlayan bir yapıları vardır. Güçlü, canlı, hevesli ve aktif köpeklerdir. Oldukça akıllı, itaatkar, sahibinin sözünü dinleyen ve onu mutlu etmek isteyen Labrador Retriever’ların, müşvik ve sevecen bir doğaları vardır. Gereksiz agresifliklerde ve utangaç davranışlarda bulunacak köpekler değildirler. Sadık ve uysal olduklarından, körler için çok iyi birer kılavuz köpeği olurlar.  
Labrador’lar su köpekleridir ve yüzmeyi çok severler. Onu meşgul etmek istiyorsanız, onu evinizin bahçesindeki havuza ya da deniz kenarına götürmeniz yeterli olacaktır. Ancak, yanınızda ilgisini çekip, onu vakti gelince sudan çıkartacak bir şeylerin olması gerekecektir. Zira, Labrador’lar bıkıp usanmadan, saatlerce suda oynayabilirler. Kafa yapıları geniş ve sert hatlıdır. Tepkileri oldukça zeki, tetikte, uyanık ve arkadaşça karakterlerini açığa çıkaran niteliktedir.
 
Labrador’ların en dikkat çekici özellikleri, karakterleridir. Labrador’lar, insana uyum sağlayan ve sevecen köpeklerdir. Onlar sizinle birlikteyken, dünyanın en mutlu hayvanı olurlar. Labrador’lar, av köpekleri oldukları için bahçenizde ya da evinizde bir şey bulduklarında, alıp size getirirler. Çocuklara karşı oldukça sabırlı olan Labrador’lar, tam bir aile köpeğidir. Tehditkar bir biçimde havlasa da agresif değildir ve koruma köpeği olamaz. Labrador’lar insancıl köpeklerdir, sizi incitmektense yalamayı tercih ederler. Ani olaylar ve gariplikler Labrador’unuzun keyfini bozamaz, oldukça kararlı ve kendiden emin köpeklerdir. Olayları uzun uzun değerlendirir ve kolay kolay depresyona girmezler.

Bakım

Labrador Retriever’lar insan ve faaliyet odaklı köpeklerdir, kendi başlarına bırakılırlarsa sıkılırlar. Eğitilmezlerse, cüsseleri ve heyecanlı yapıları sebebiyle tam bir baş belasına dönüşebilirler. Egzersiz yapamamak, onlar için tam bir yıkımdır. Egzersiz, onlar için can sıkıntılarını giderici ve üzerlerindeki fazla enerjiyi atmada yardımcı bir faaliyettir. Labrador’lar ilgiye ihtiyaç duyan köpeklerdir; sevgiye olan ihtiyaçları, en az mama ve suya olan ihtiyaçları kadardır. Labrador’lar dışarıda yaşayabilir ama ev içinde, aile ile birlikte yaşamaları onları daha mutlu kılar. İtaatkar köpekler olmalarından dolayı, eğitilmeleri çok kolaydır. Oyun ve eğitim zamanlarını, bu itaatkar yapıları sayesinde birbirine bağlı hale getirebilir, böylelikle köpeğinizle aranızdaki iletişimi güçlendirebilirsiniz. Labrador’lar hareket etmeye fazlasıyla muhtaçtır. Yemeğe olan düşkünlükleri ve bitmek bilmeyen enerjileriyle, egzersiz onlar için adeta her derde deva bir ilaçtır. Onu yorabildiğiniz kadar yorun, her türlü oyun ve hareket hoşuna gidecektir. Eğitim hareketleri, oyunlar, egzersizler size mutlu ve sağlıklı bir Labrador olarak geri dönecektir. Labrador’un, haftada en az bir kere fırçalanması gerekir.

Sağlık

Kalça displazisi (Canine Hip Displasia) ve Gastric Tortion,  yani halk arasında mide dönmesi olarak bilinen hastalıktır. Tüm büyük ırk köpeklerde olduğu gibi Labrador’ların da çoğunlukla muzdarip oldukları hastalıklardandır. Bu nedenle, Labrador üreticilerinin kalça displazisi hastalığına karşı tüm üretilen köpekleri röntgenden geçirip, hastalık taraması yapması gerekir.
 
Labradorların gözleri de oldukça hassastır. Özellikle, suda oynamayı çok seven sevimli Labrador’larınızın enfeksiyona açık göz yapısının farkında olmalı ve veteriner muayenesi esnasında gözlerini de es geçmemelisiniz.
 
Labrador’larda kas ve eklem rahatsızlıklarına da çok dikkat etmelisiniz. Bu hastalıkların gerçekleşmesini önleyici tedbirler almalı, köpeğinize mümkün olduğunca çok, ihtiyacı olan egzersizleri yaptırmalısınız. Yoksa, oldukça hareketli olan Labrador Retriever’lar başlarını derde sokmaktan hiç çekinmeyecek, olası bir hastalık durumunda ise hareketli yapıları ve heyecanlı ruhları nedeniyle, sakin durmayı reddederek sizi canınızdan bezdirebilirler.

Size Uygun mu?

Bir köpek almayı düşünüyorsunuz ama bir türlü tam olarak karar veremiyorsunuz. Aradığınız bir ev ve aile köpeği mi yoksa avda size eşlik edecek mükemmel bir arkadaş mı? Artık düşünmenize gerek kalmadı, değil mi? Labrador Retriever’ların on parmağında on marifet olan köpekler olduğunu artık biliyorsunuz. Parlak tüyleri ve zeki bakan sevimli gözleriyle, hayatınızın her alanında ve her anında yanınızda olmaktan mutluluk duyacak bu sevimli köpekler, insanda kusursuz birer varlık izlenimi yaratıyor. Unutmamanız gereken tek şey; doğadaki her canlıya karşı olması gerektiği gibi, sevginizi bu tatlı yaratıklardan esirgememek. Çünkü minik Labrador’unuzun kalbi, her zaman sizin için çarpacak. Bundan emin olabilirsiniz!

Zoolistan Dergisi, Ekim 2005